İnternetin hayatımıza girdiği ilk yıllar Web 1.0 dönemi olarak adlandırılır. 1990’lı yıllardan 2000’li yılların başına kadar olan bu ilk süreçte web siteleri tek yönlüydü. Web siteleri sadece içerik sunuyordu ve kullanıcılar da bu içeriği görüntüleyebiliyordu. Bu tek yönlü etkileşimin sonucunda Web 2.0 dönemi başladı. Web 2.0 dönemi ile birlikte kullanıcılar da içerik üretebilmeye başladı. Şu an içinde bulunduğumuz Web 2.0 döneminin en popüler sitelerini Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram vb. olarak sıralayabiliriz. Dolayısıyla pazarlama kavramlarına “S-Commerce” terimi de eklenince sosyal medya kanalları da bir ticaret platformu haline geldi ve dolayısıyla sosyal medyada reklam vermeye başlayan firmaların sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Bu doğrultuda, reklamları yönetmek için elde edilen verileri de doğru bir şekilde yorumlamak büyük önem arz etmeye başladı. Bu noktada analizle ilgili bazı veri farklılıkları kafa karışıklığına neden olmaya başladı. Bu farklılıkların nedenini merak ediyorsanız, detaylı olarak açıkladığımız blog yazımızı okumaya devam edin.
Facebook Reklam Raporlarını Doğru Okumak
Facebook reklamlarını Business Manager, Reklam Yöneticisi ya da Power Editor ile oluşturabilirsiniz. Facebook Reklamları, ürün veya hizmetinizle en alakalı hedef kitleye gösterilir ve belirlediğiniz strateji doğrultusunda reklamların istediğiniz başarıyı elde etmenizi sağlar.
Facebook Reklamını oluşturduktan sonraki en önemli konu optimizasyon yapmaktır. Çünkü Facebook reklam çalışmaları sürekli optimizasyon ve doğru bir hesap yönetimi gerektirmektedir. Optimizasyon için elde edilen verilerin doğruluğu çok önemlidir. Bu verileri Facebook reklam raporlarından incelemek çok daha doğru bir yöntem olacaktır. Çünkü Analytics ve Metrica gibi üçüncü taraf raporlama araçları, elde etmek istediğiniz veriyi Facebook kadar doğru toplayamayabilir.
Facebook’tan aldığınız raporlarla üçüncü taraf raporlama araçlarından aldığınız raporlar karşılaştırıldığında arada büyük farklar görülebilir. Bunun başlıca nedenleri ise şunlardır:
- Facebook, çapraz cihaz dönüşümlerini daha iyi ölçebilmektedir. Yani bir kullanıcı Facebook reklamını mobilden gördükten 2 gün sonra başka bir cihazı kullanarak ürün satın aldığında, Facebook tarafında bu çapraz cihaz dönüşümü olarak sayılır. Ancak Analytics çerez tabanlı ölçüm yaptığı için doğru veriyi sağlayamayabilir.
- Kullanıcı Facebook reklamını görmüş ama reklama tıklamamış olabilir. Ancak daha sonra web sitesine gittiğinde Facebook bu ilişkilendirmeyi sağlar. Benzer şekilde Analytics son tıklamaları ilişkilendirir.
- Analytics yönlendirici bağlantıda http ve https arasındaki geçişleri, yeni sekmeleri algılayamamaktadır. Bu nedenle doğru veriyi toplayamamaktadır.
- Son olarak kullanıcı reklam engelleyici yazılım kullanıyorsa Facebook Piksel Kodu çalışmamaktadır. Bu nedenle elde edilemeyen veriler de olmaktadır.
Üçüncü taraf reklam raporları ile Facebook Reklamları arasındaki farklılıkların nedenleri ile ilgili detaylı bilgi almak için Facebook Business sayfasını ziyaret edebilirsiniz.