Google Reklam Optimizasyonu, maliyetleri yükseltmeden, hesabınızın kalitesini ve performansını artırarak istediğiniz sonuçları almak için gerekli adımları atma anlamına gelir. Reklam kampanyalarınızda başarıya ulaşmanıza yardımcı olmak için bu stratejilerini uygulamanızı öneriyoruz.
Optimizasyon stratejiniz kampanyalarınız için tanımladığınız hedeflere bağlıdır. Aklınızda belirli hedefler varken, hedeflerinize ulaşmak için stratejik olarak çalışabilir, performansınızı izleyebilir ve istediğiniz sonuçları almak için gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Aşağıda, bazı tipik hedefler ve her bir hedef için örnek odaklanma alanları açıklanmıştır:
"Daha fazla tıklama istiyorum."
Anahtar kelimeler ve yerleşimlere odaklanın. Reklam Gruplarınıza anahtar kelimeler ve siteler ekleyerek reklamınızın görünürlüğünü artırın.
"Tıklama oranımı (TO) artırmak istiyorum."
Reklam kalitesi üzerinde odaklanın. Reklamlarınızı gözden geçirerek daha fazla tıklama alın ve yüksek oranda hedeflenen anahtar kelimeler ve yerleşimler seçerek ve negatif anahtar kelimeler kullanarak fazladan gösterimleri giderin.
"Yatırımlarımın getirisini artırmak istiyorum."
Öncelikle, doğru hedef kitlenin dikkatini çekmek için reklamlarınız ve anahtar kelimeleriniz ve yerleşimleriniz üzerinde odaklanın. Sonra, web siteniz üzerinde odaklanın. Açılış sayfanızın ve sitenizin, kullanıcıların reklamlarınızın sunduklarını bulabilecekleri şekilde düzenlendiğinden emin olun.
İyi yapılandırılmış bir hesap kolay yönetilir ve hedef kitlenizi etkili bir şekilde hedeflemenize olanak sağlar.
Kampanyalarınızı konuya göre düzenleyin.
Ürün serilerinizin, kaynaklarınızın veya markalarınızın her biri için ayrı kampanyalar yaratın. Bu, reklamlarınızı daha kolayca izlemenize ve kampanyanızın performansını artırmak için gerekli ayarlamaları yapmanıza yardımcı olur. Her bir kampanyayla ne elde etmek istediğinizi kendinize sorun. Ardından, kampanyanızı bu hedefe göre yapılandırın.
Doğru dilleri ve yerleri hedefleyin.
Her bir kampanya için, reklamlarınızın belirli dilleri ve yerleri hedeflemesini tercih edebilirsiniz (aynı zamanda, bütçenizi ve diğer ayarlarınızı seçebilirsiniz). Yalnızca işinizle alakalı dilleri ve yerleri hedeflediğinizden emin olun. Örneğin, ürünlerinizi işletmenize belirli bir uzaklıktaki yerlere sevk ediyorsanız, ’Tüm Ülkeler’ yerine, söz konusu alanla ilişkili ülkeyi, bölgeyi veya şehri hedefleyin. Hedefi belirgin reklam grupları oluşturun. Kampanyalarınızda olduğu gibi, reklamlarınızın en nitelikli kullanıcılara erişmesini sağlamak için her bir reklam grubu tek bir ürün veya hizmeti merkez almalıdır. Bir anahtar kelime ya da yerleşim listesi oluşturun ve ardından bunları ilişkili reklam gruplarına ayırın. Bu listeyle doğrudan ilgili reklamlar yaratın. Örneğin, mp3 çalar satıyorsanız ve düzenlediğiniz kampanyalar markaları temel alıyorsa, her bir markanın modellerini temel alan birden fazla reklam grubu oluşturun. Reklam gruplarında yinelenen anahtar kelimelerden kaçının. Google belirli bir anahtar kelimeyle ilgili olarak her bir reklamveren için yalnızca tek bir reklam gösterdiğinden, farklı reklam gruplarına veya kampanyalara yinelenen anahtar kelimeler eklemek gerekmez. Özdeş anahtar kelimeler birbirleriyle yarışırlar ve daha iyi performans gösteren anahtar kelime reklamınızı tetikler.
Anahtar kelimeleriniz ve yerleşimleriniz hedeflerinizle ne kadar alakalı olursa, potansiyel müşterilerinize ulaşmanız da o kadar kolaylaşır.
Anahtar kelimelerinizi dikkatli bir şekilde seçin.
Reklam grubunuzun ve açılış sayfanızın temasıyla doğrudan ilişkili olan belirgin anahtar kelimeler ekleyin. İdeal reklam görünürlüğü için, tekil veya çoğul halleriyle beraber alakalı anahtar kelime varyasyonlarını ekleyin. Gerekirse konuşma diline özgü terimler, alternatif yazımlar, eşanlamlılar ve ürün numaraları veya seri numaraları kullanabilirsiniz. Anahtar Kelime Aracı, olası anahtar kelimelerin listesini oluşturmaya yardımcı olabilir.
Anahtar kelime eşleme seçeneklerinden yararlanın.
Anahtar kelimelerinizin bazılarıyla daha fazla reklam gösterimi, bazılarıyla ise daha az gösterim, ancak potansiyel olarak daha fazla tıklama elde edersiniz. Anahtar kelime eşleme seçeneklerini stratejik bir biçimde kullanarak, en uygun potansiyel müşterilere erişebilir, gerçek TBM veya BGBM’nizi düşürebilir ve YG’nizi artırabilirsiniz. Anahtar kelimenizin, daha uzun sorgular, çoğul haller, eşanlamlılar veya farklı yazımlar gibi varyasyonlarıyla alakalı trafik çekmek için geniş eşlemeyi kullanın.
Yerleşim hedefli kampanyalar kullanın.
Yerleşimler, reklamınızın Google Görüntülü Reklam Ağı’nda görüntülenebildiği yerlerdir. Yerleşim hedeflemede, Görüntülü Reklam Ağı’nda reklamlarınızı göstermek için tek tek noktalar seçebilir (yönetilen yerleşimler adı verilir) veya Google’ın kanıtlanmış reklam hedefleme teknolojisinin reklamlarınızı, sağladığınız ürünler veya hizmetlerle en alakalı web sitesi sayfalarında görüntülemesine izin verebilirsiniz (otomatik yerleşimler). Reklamlarınızı görüntülemek için alakalı yerler ararken yalnızca yönetilen yerleşimlerinize bakarız. Otomatik yerleşimlerden farklı olarak, anahtar kelimeler gerekli değildir. Yönetilen yerleşimleri kullanırken, reklamlarınızın doğru sitelerde doğru ve alakalı içeriğe hedeflendiğinden emin olmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:
- Reklamlarınızın görüntülenmesini istemediğiniz yerleşimler varsa, bunları hariç tutabilirsiniz.
- Belirli yerleşimlerdeki rekabet gücünüzü ayarlamak için ayrı teklifleri veya varsayılan teklifleri yönetebilirsiniz.
- Reklamlarınızın nerede yayınlanacağını daha hassas bir biçimde belirleyebilmek için anahtar kelimeler veya negatif anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz.
- Reklamlarınızın görüntülendiği yerleşimlerde URL düzeyindeki ayrıntıları görebilir ve reklam grubunuzun performansını artırmak için, hızlı bir biçimde verilere dayalı kararlar alabilirsiniz.
Yerleşimlerinizi dikkatli seçin.
Ürünlerinizle veya hizmetlerinizle alakalı web siteleri ve diğer yerleşimler ekleyin ve bunlardan yeterli sayıda seçtiğinizden emin olun. Ne kadar çok sayıda alakalı yerleşim hedeflerseniz, reklamınızın gösterilme olasılığı da o kadar artar. Yerleşim seçmek için dört yöntem sağlıyoruz: URL’leri listeleyebilir, konuları açıklayabilir, konulara göz atabilir ya da demografi bilgilerini seçebilirsiniz. En etkili listeyi oluşturmak için dört yöntemi de kullanmanızı öneririz. Web sitesi bulmak ve seçmek için Yerleşim Aracı’nı kullanırken, kullanılabilir yerleşimler listesindeki Reklam Biçimleri sütununa dikkat edin. Yalnızca belirli türdeki biçimleri yayınlıyorsanız (örneğin, sadece resim reklamlar veya sadece metin ve video reklamlar), sunacağınız biçim türlerini yayınlayan yerleşimleri seçtiğinizden emin olun.
Reklamlarınızın içeriği kullanıcıların dikkatini çekmeli ve işinizi diğer içerikten ayırmalıdır.
Reklam metninize anahtar kelimeler ekleyin (anahtar kelime hedefli reklamlar için).
Reklamınızın yaptıkları aramayla ilişkili olduğunu kullanıcılara göstermek için, reklam metninize (özellikle başlığa) anahtar kelimeler ekleyin. Reklamınız kullanıcı Reklam Grubunuzdaki bir anahtar kelimeyi aradığında gösterilirse, anahtar kelime reklam metninizde kalın olarak görünür. Ayrıca, kullanıcılar ürünler ve hizmetler için arama yapma eğilimi gösterdiklerinden, hedefiniz markanın/şirket adının tanınmasını sağlamak değilse reklam başlığında şirket adı kullanmaktan kaçının.
Basit, dikkat çeken reklamlar yaratın.
Ürün veya hizmetinizi rakiplerinizden ayıran nedir? Bu önemli farklılaştırıcı noktaları reklamınızda vurgulayın. Sunduğunuz benzersiz özellikleri veya promosyonları açıklamaya dikkat edin.
Güçlü bir eyleme çağıran ifade kullanın.
Reklamınız, ürünün veya hizmetin yararlarının yanı sıra, harekete geçirici bir mesaj içermelidir. Harekete geçirici bir mesaj kullanıcıları reklamınızı tıklamaya teşvik eder ve açılış sayfanıza ulaştıklarında ne yapmalarını beklediğinizi tam olarak anlamalarını sağlar. Bazı eyleme çağıran ifadeler Satın Alın, Satın, Sipariş Verin, Göz Atın, Kaydolun ve Teklif Alın şeklindedir.
Her bir Reklam Grubunda birden fazla reklamı test edin.
Reklam hedefleriniz için neyin en etkili olduğunu görmek için farklı teklifleri ve eyleme çağıran ifadelere deneyin. Sistemimiz bir Reklam Grubundaki reklamları otomatik olarak döndürür ve daha iyi performans gösteren reklamı daha sık gösterir.
Son olarak, reklamlarınızın ziyaretçileri ne kadar başarılı bir şekilde dönüştürdüğünü web siteniz belirlediğinden, sitenizin kullanıcıların yapmalarını istediğiniz işlemi tamamlamalarına olanak sağlayacak şekilde tasarlandığından emin olun.
Kullanıcıları doğru açılış sayfasına yönlendirin.
Tipik İnternet kullanıcıları bir web sitesinde kalmaya veya başka bir siteye geçmeye hızlı bir şekilde karar verirler. Kullanıcılar reklamınızı tıkladıklarında, reklamınızda sunulan bilgileri veya ürünü açıkça gösteren bir iniş sayfasına ulaşmalıdır. Kullanıcılar reklamınızı tıklamalarını isteyen öğeyi hemen bulamazlarsa, dönüştürme yapmadan sitenizden ayrılmaları olasılığı yüksektir.
Etkili site içeriği oluşturma yöntemlerinizi sınayın.
Hangi web sayfası içeriğinin en iyi dönüşümleri getirebileceğine ilişkin tahminlerde bulunmak yerine, sizi Web Sitesi Doktoru’nu kullanmak yönünde teşvik ederiz. Bu araç açılış sayfanızdaki veya başka herhangi bir web sayfasındaki metnin, resimlerin ve düzenin farklı sürümlerini test etmenize olanak tanır. Sonuçlar size sayfanızdaki dönüşümü artırmanın ve yatırım getirinizi yükseltmenin en etkili yollarını gösterecektir.
Site tasarımınızı değerlendirin.
Sitenizin genel düzenini ve işlevselliğini yakından inceleyin. Çekici, kolayca gezilen ve bilgilendirici siteler daha karlı olma eğilimi gösterir. Sitenizin ne kadar iyi çalıştığı konusunda daha iyi bir fikir edinmek için Google Analytics’i kullanmayı düşünebilirsiniz.
Kullanıcı deneyimini dikkate alın.
Açılış sayfanızı ve web sitenizi tasarlarken veya yeniden tasarlarken, kullanıcı deneyimini yüksek bir öncelik olarak düşünün. Örneğin:
-
Önemli bilgileri ve resimleri, gözün doğal olarak ilk göreceği sol üst köşeye yerleştirin.
- Kullanıcıların istediklerini üç veya daha az sayıda tıklamayla elde etmelerine yardımcı olun.
- Açılır pencereleri ve altta görünen pencereleri engelleyin.
- Kullanıcıların işlemleri tamamlamaları için basit bir süreç oluşturun.
Ziyaretçilerinize kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunma konusunda daha fazla bilgi edinmek için açılış sayfası ve site kalitesi kurallarımızı okuyun.
Elde ettiğiniz sonuçları izlemek, yaptığınız yatırımdan yüksek bir getiri elde etmenize olanak sağlar.
Hesap istatistiklerinizi kontrol edin.
TO’nuz, ilk sayfa teklif tahminleri ve anahtar kelime durumunuz, reklamlarınızın performansının ne kadar iyi olduğunu gösteren başlangıç göstergeleridir. Hesap istatistikleriniz kampanya, reklam grubu ve anahtar kelime veya yerleşim düzeylerinde raporlanır. Tıklamalar, gösterimler, TO, ortalama TBM veya BGBM, maliyet, ortalama konum, dönüşüm oranı ve dönüşüm başına maliyeti içerir. Hesap performansını değerlendirme konusunda daha fazla bilgi edinin.
Raporlar oluşturun.
Kampanya düzeyinden anahtar kelime veya yerleşim düzeyine kadar, size tam olarak bilmek istediğiniz istatistikleri bildiren özel raporlar oluşturabilirsiniz.
Analitik web inceleme yöntemlerini kullanın.
Google Analytics kullanıcıların sitenizde yaptıklarını analiz etmenize olanak sağlar. Kullanıcı davranışıyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak, hedefe daha fazla yönelmiş ve verimli açılış sayfaları oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Kampanyalarınızı düzenli olarak optimize ederek kullanıcılarınızı ve piyasadaki eğilimleri takip edebilir ve bu sayede reklamcılık hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
Kampanya performansınızı değerlendirin ve gerekli değişiklikleri yapın.
Reklam performansınızın sizi hedefinize ulaşmanız konusunda bilgilendirmesini sağlayın. Reklamlarınızı zaman içinde gözlemledikçe özellikle iyi (veya kötü) sonuç veren etmenleri fark edebilirsiniz. Örneğin, kullanıcıların reklam metninizdeki belirli bir harekete geçirme ifadesine yanıt vermediğini fark ettiğinizde bu reklamı silin ve başka bir şey deneyin. Hesap ayarlarınızı nasıl düzenleyeceğinizi öğrenin.
Farklı teklif seçenekleri deneyin.
Kampanyanız için Dönüşüm Optimize Edici kullanılabiliyorsa, bu özellik sayesinde dönüşümlerinizi artırıp edinme başı maliyetinizi azaltabilirsiniz.