Google 11 Şubat 2019 tarihinde yaptığı duyuruda tıklama payı özelliğini kullanıma sunmaya başladığını bildirdi. Tıklama Payı aslında birçok kullanıcı için yeni duyulmuş bir metrik olsa da Google Alışveriş Kampanyalarında 2015’ten bu yana kullanılabiliyordu. Tıklama payı; önümüzdeki haftalarda tüm Arama Ağı kampanyalarında kampanya, reklam grubu ve anahtar kelime düzeyinde kullanılabilecek.
Tıklama Payı Nedir?
Tıklama Payı, aldığınız tıklama sayısının alabileceğiniz maksimum tıklama sayısına bölünmesiyle elde edilen orandır. Google Ads gün boyunca reklam açık artırmalarını analiz eder ve gerçekte aldığınız tıklama sayısını, elde edebileceğiniz maksimum maksimum tıklama sayısı ile karşılaştırır. Bu alabileceğiniz maksimum tıklama sayısı, reklamın belirginlik durumu ve bir arama sorgusu için kaç defa gösterildiğine bağlıdır. Dolaylı olarak teklifiniz, reklamın genel kalitesi ve alaka düzeyi gibi aslında sıralamayı etkileyen birçok metrikten etkilenir. Tıklama payı; reklamın gösterildiği veya açık artırmada rekabet gücünün yüksek olduğu tüm açık arttırmaları içerir. Reklamınızın bir açık artırmada rekabet gücünün yüksek olduğu zaman yapılan bir tahmine dayalı olduğundan zaman içinde küçük dalgalanmalar yaşanabilir. Bu dalgalanmaların sebebi Google’ın reklam sistemlerinde, genel kalite veya reklamın alaka düzeyinde yaşanan değişiklikler olabilir. Tıklama payınız, elde ettiğiniz tıklamalardan daha hızlı artıyorsa tıklama payını rakiplerinize kaptırıyor olabilirsiniz. Tıklama payınız ne kadar düşükse ek tıklamaları yakalama şansınız da o kadar artar. Örneğin, reklamınız 20 kez tıklandıysa ve daha fazla uzantınız, daha yüksek bütçeniz veya teklifleriniz olsaydı 100 kez tıklanacağınız tahmin ediliyorsa gösterim payınız + olur.
Arama Ağı Kampanyalarında Tıklama Payı Nasıl Fayda Sağlayacak?
AdresGezgini veri analiz uzmanları, Google Ads hesaplarınızın optimizasyonlarını gerçekleştirirken daha fazla uzantıyla, daha yüksek bütçe veya teklifler ile maksimum ne kadar tıklama alabileceğiniz konusunda bir öngörüye sahip olabilecekler.