Sitenizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi de sayfa hızlarınızdır. Yüksek sayfa hızı kullanıcı deneyimini iyileştirip kullanıcının siteyi hemen terketmesini engellediği gibi aynı zamanda arama motorlarında ön plana çıkmanıza yardımcı olur.
Peki sayfa hızı nedir/nasıl ölçülür?
Kısaca, sayfanın ne kadar sürede açıldığının bir ölçüsüdür. Yazılan kodların, kullanılan pluginlerin, resimlerin ve daha birçok etmenin sitenizin hızı konusunda oldukça etkisi vardır. Sitenizin hızını Google PageSpeedInsights, GTmetrix, Pingdom vb. birçok araçla test edebilirsiniz. Bu araçlar sitenizin açılma hızlarının mobil ve masaüstü versiyonlarını ölçer ve size hızınızı arttırmak için yapabileceğiniz işlemler hakkında bilgiler sunar.
Sayfa hızınızı arttırmak için kullanabileceğiniz bazı teknikler:
1. Resimlerinizi optimize edin:
-
Resimleriniz boyutunu küçültün, onları modern bir formatta yayınlayın. (Webp,Jpeg gibi)
-
Lazyload yöntemini kullanın. Kritik olmayan resimleri geç yükleyin.
-
Resimlerinize width ve height özelliklerini vermeyi unutmayın. Browser bu resimler için ne kadar yer ayırması gerektiğini bileceği için sayfanız daha hızlı yüklenecektir.
-
Resimlerinizi doğru şekilde boyutlandırın. Resimleri incelediğinizde, oluşturulan boyut ile yerleşik boyut değerleri farklı ise bu bir soruna işarettir. Biri resmin hangi boyutta yüklendiğini, diğeri ise hangi boyutta gösterildiğini belirtir. Mobil ve tablet cihazlar için responsive resimler kullanmaya çalışın.
2. HTML, CSS ve JavaScript dosyalarınızı optimize edin:
-
Dosyalarınızı minify ederek gereksiz boşluklardan, karakterlerden veya yorumlardan kurtulun.
-
Kritik olmayan JavaScript ve CSS dosyalarınıza ihtiyacınıza göre async veya defer özelliklerini ekleyerek, dosyaların yüklenmelerini erteleyin.
-
Kodlarınızı inceleyip, test edin ve varsa hatalarınızdan kurtulun. Her hata sitenizde gözle görülmeyebilir, dolayısı ile konsolunuzu kontrol etmeyi unutmayın.
3. Doğru hosting hizmeti aldığınızdan emin olun:
Diğer birçok konuda hızınızı arttırmak adına çalışmalar yapabilseniz de söz konusu hosting olduğunda, aldığınız hosting hizmetini değiştirmekten başka bir çareniz kalmaz. Gelecekte pişman olmamak için ihtiyacınıza uygun, yüksek performanslı bir hosting hizmeti almaya çalışın.
4. Önbellekleme kullanın:
Önbellekleme kullanarak sitenizi ziyaret eden kullanıcıların daha sonraki ziyaretlerinde sitenizi çok daha hızlı yüklemesini sağlayabilirsiniz.
5. CDN (İçerik Dağıtım Ağı) kullanın:
CDN ile sitenizde bulunan sabit içeriklerin kopyalarını dünya genelinde bulunan sunuculardan kullanıcıya daha yakın olan bir konumdan sunup, sabit içerikleri daha hızlı yüklemesini sağlayabilirsiniz.
6. Gereksiz pluginlerden ve kod parçalarından kurtulun:
Her bir pluginin kullanımı sitenizin biraz daha yavaşlaması anlamına gelir. Dolayısı ile her sayfada işinize yaramayan pluginleri kullanmaktan kaçının.
7. Yönlendirmeleri azaltın:
Yönlendirme sayısı ne kadar çoksa siteniz o kadar yavaş olacaktır. Burada css veya javascript dosyalarınızı ortak bir çatıda toplamayı deneyebilirsiniz fakat bu yöntem kod karmaşıklığını arttırabileceği için dikkatli olunmalıdır.
8. Önemli dosyalarınızı önceden yükleyin:
Önemli dosyalarınızı, resimlerinizi veya fontlarınızı preload kullanıp önceden yükleyerek sayfa yüklenme hızınızı arttırabilirsiniz.
Yazıda bahsettiğimiz yöntemlerden bazılarını nasıl uygulayabileceğinizi araştırarak sitelerinize entegre edebilirsiniz. Bu yöntemlerin bazıları az, bazıları da çok oranda sayfa açılış hızınızı arttıracaktır. Dolayısı ile bu yöntemleri uyguladıktan sonra yazının başında belirttiğimiz sitelerden testlerinizi gerçekleştirerek hangi yöntem ne kadar işe yarıyor gözlemleyebilirsiniz.
Burada birkaç maddenin üstünden geçsekte tüm yöntemler bunlarla sınırlı değil. Ayrıca her geçen gün yeni metrikler eklenebiliyor ve yeni yöntemler bulunuyor. Dolayısı ile sayfa hızınızı yüksek tutmak için güncel makaleleri takip etmeyi unutmayın.