SEO Nedir?
Arama Motoru Optimizasyonu’nun ingilizcesi Search Engine Optimization kelime öbeğinin kısaltması olan SEO’ya gelin daha detaylı bir göz atalım. SEO adından da anlaşıldığı gibi bütün arama motorlarında internet sitemizi optimize ederek üst sıralara çıkmamız ve daha fazla geri dönüşüm kazanmamız için yapılan bir çalışmadır. SEO kendi içinde Site içi ve site dışı olmak üzere 2’e ayrılır.
SEO’nun Faydaları Nedir?
- Marka bilinirliğiniz artar.
- Müşteri sayınızda artışlar olur.
- Satış yaptığınız bir ürün var ise satışlarınızda gözle görünür büyümeler olur.
- Doğru bir SEO çalışması ile sitenizin kalite puanı artar ve arama motorları internet sitenizde ki içerikleri/ürünleri üst sıralarda çıkarmaya başlar ama unutmayalım ki bu işlem kısa süren bir işlem değildir.
SEO Nasıl Yapılır?
Kaliteli ve özgün içerikler yazılmalıdır.Paylaşmış olduğunuz içeriklerin kalitesi ve özgünlüğü en önemli maddelerden birisidir diyebiliriz. Yazmış olduğunuz makaleler özgün olmalı ve görseller ile süsleyerek ziyaretçileri sıkmadan okuyabilmeleri sağlanmalıdır. Kullanıcı deneyimi ve mobil uyumu iyileştirilmiş olan tasarımlar tercih edilmelidir.Türkiye’de nüfusun %67’si internet kullanıcısı ve neredeyse %95’i internete telefondan bağlanıyor. Bu durumda internet sitelerimizin mobil uyumlu ve kullanıcı deneyimli olması oldukça önemli.
Sayfa yüklenme hızı
İnternet sitenizin kitlesi Türkiye’ye ait ise Türkiye’de barınan iyi bir hosting firması seçmeniz site açılış hızınızı olumlu yönde etkileyecektir. Ana sayfanızda yayınladığınız içeriklerin sayısını olabildiğince minumuma indirmeli ve yayınlanan içeriklerin açıklamalarını özet geçerek devamını oku benzeri bir yönlendirme butonu ile içeriğin detay sayfasına yönlendirmelisiniz. Resimler internet sitelerinde en yüksek boyutlara sahip olan içerik türlerinden biridir. Bu yüzden içeriklerde kullanacağımız resimleri optimize ederek yayınlamak sayfanın açılış hızında gözle görünür artış gösterecektir. Görsellerin kullanımı içeriklerde olduğu gibi görsellerde de kalite ve özgünlük oldukça önemli faktörlerden biridir. Sitenizde kullanmış olduğunuz görsellerin isimleri ve alt etiketlerinin özgün olması gerekmektedir.
Link yapısı
İnternet sitenizin URL adreslerini karmaşık tutmak yerine kullanıcıların ve özellikle arama motorlarınında anlayabileceği bir şekilde olmalıdır. Yani bir kullanıcı URL adresine bakınca o sayfada nasıl bir içerikle karşılacağını anlayabiliyor olması gerekmektedir. Doğru bir link yapısına örnek vermek gerekirse https://adresgezgini.com/hizmetlerimiz/google-reklamlari/google-ads linkine baktığımızda AdresGezgini firmasının hizmetlerinden birisi olan Google Reklamları ile ilgili bir içerikle karşılacağımız net bir şekilde anlaşılıyor durumdadır.
"Not: Sitenizin açılış hızına göre diğer sitelerden ne kadar hızlı olduğunuzu öğrenmek ister misiniz?" 5 saniyede açılıyorsa %25 2.9 saniyede açılıyorsa %50 1.7 saniyede açılıyorsa %75 0.8 saniyede açılıyorsa %94’ünden daha hızlısınız demektir.