Dünya genelinde en çok ziyaret edilen ikinci arama motoru olan YouTube, markanızın veya hizmetinizin dijital pazarlamasında değerlendirebileceğiniz kullanışlı ve popüler bir platformdur. Bu kadar popüler olmasının video ve web trafiğindeki etkisi haliyle çok büyük. Araştırmalar sonucunda ortaya çıkan veriler ise şu şekilde;
Dünya çapındaki internet kullanıcı sayısının neredeyse üçte birine denk gelen rakam olan 1 milyar üzerinde kullanıcı, 1 ay içinde toplam YouTube’dan yararlanan ziyaretçi sayısıdır.
- YouTube’a dakikada 100 saatin üzerinde video içeriği yükleniyor.
- Ayda yaklaşık 6 milyar saat video içeriği görüntüleniyor.
- Son verilere göre internet trafiğinin %14’üne sahiptir.
Tüm bu istatistikler doğrultusunda YouTube içeriğinizde ve sahip olduğunuz kanalınızda gerçekleştireceğiniz, küçük ve etkili optimizasyon yöntemleri ile YouTube’da hızla görünürlüğünüzü artırarak dijital pazarlama potansiyellerinden faydalanabilirsiniz. Yazının devamında başlıklar halinde verilen, video içeriklerinizin görünürlüğünü ve bu doğrultuda izlenme sayısındaki kritik optimizasyon yöntemlerini inceleyebilirsiniz.
- Video İçeriği Konusuna Karar Vermek
Öncelikle belli bir amaca yönelik video çekmeden önce yapılması gereken ilk adım, kullanıcıların potansiyel olarak aradığı, ilgilendiği ilgi çekici bir içeriğe sahip olduğunuzdan emin olmak. İnsanların aramadığı veya ilgilenmediği bir konuda video yayınlamak sık yapılan yanlışlardan bir tanesidir. Videonuzun içeriği ne kadar fazla insana hitap ederse, ziyaretçinin o kadar videoya ulaşma olasılığı artar. Kısaca iyi bir içeriğe ve arama hacmine sahip bir videonun görüntülenme sayısıyüksek olacaktır.
- Video Başlığı
YouTube videonuzun başlığı, ziyaretçilerin aradıkları kelimelerle doğrudan eşleşme olasılığı yüksek olan anahtar kelimelerinizi koyabileceğiniz ve doğrudan YouTube SEO’nuzu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. YouTube videonuzun Başlığı ne kadar ilgi çekici ve ikna edici olursa, YouTube Arama Sonuçları sayfasında çok belirgin bir yerde göründüğü için tıklama oranınızı (TO) büyük ölçüde etkiler. Google, YouTube’un sahibidir ve Google, kullanıcılarına en iyi, en alakalı sonuçları sunmaya çalışır.
- Video Açıklamaları
Youtube videonuzun açıklaması, video içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu açıklayan ve kullanıcının ilk izlenimini başlık kadar etkileyen kritik bir bölümdür. Video açıklamalarının kullanılmasındaki temel amaç, tıklama oranını arttırmaktır. Çünkü videonuzun açıklamasında arama sorgusu ile tam olarak eşleşen insanlar videonuzun aradıklarıyla alaka düzeyini hemen anlayacaktır ve videonuzu tercih edecektir.
- Etiket Kullanımı
Video açıklamalarınıza en az 10 etiket koyarak başlayın ve anahtar kelimelerinizin orada olduğundan ve video ile alakalı olduklarından emin olun. Bu, videonuzun yayılmasını istediğiniz fazladan anahtar kelimeleri hedeflediğiniz yerdir. Hashtag’ler YouTube videolarında da gösterilir ve etiket olarak eklemek, kullanıcıların video bulmayı kolaylaştırmasını sağlar. Bir pazarlama kampanyası oluşturuyorsanız veya ilgili videoların aynı arama sonuçlarında gösterilmesini istiyorsanız, bu işlem işe yarayabilir.
- Transkripsiyonun Önemi
Bir tür “açıklamalı altyazı” diyebileceğimiz transkripsiyonlar, YouTube optimizasyonu için ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü YouTube,videonuzun transkripsiyonlarını bir dizine erkler ve sıralama faktörü olarak kullanılır. Videonuzda sesli olarak anlatılanlar, anahtar kelimeler ile eşleştirilir ve videonuz alakalı bir sorgu için güvenilir kaynak haline gelir.
- Aboneler, Yorumlar ve Beğeniler
Ziyaretçiler videonuzu keşfedip izledikten sonra en önemli adım ziyaretçiden pozitif bir etkileşim almaktır. Dolayısıyla izleyenlerin videonuzu beğenip, yorumlamaya ve kanalınıza abone olmaya teşvik edersiniz. Doğru orantılı olarak video içeriği, ne kadar ilgi çekici ve alakalıysa o kadar etkileşime geçilme olasılığı yükselir.
- YouTube Analytics
Kanalınızı büyütmek ve amaç doğrultusunda getirinizi en üst düzeye çıkarmak için YouTube Analytics aracını kullanmalısınız. Bu araç ile ne oranda kazanç, kitle erişimi ve trafik kaynağı aldığını gözlemleyebilirsiniz. Videonuzu içerik, tarih ve coğrafya gibi filtreler kullanarak çıktılar sonucunda, videonuz da etkileşim potansiyeli yüksek olan kitleler hedefleyebilirsiniz.