Akıllı üretim çağı olan Endüstri 4.0 ile birlikte globalleşen dünyada dijitalleşme evrimi de hızlanarak dünyayı şekillendirmeye devam ediyor. Dijitalleşen dünyaya entegre olabilen pazarlama stratejilerinin önemi de giderek artıyor. Dijital pazarlama; internet aracılığıyla dijital ürün ve servisler kullanılarak internet kullanıcılarının hedeflendiği bir pazarlama yöntemidir. 1990’dan sonra internetin yaygınlaşmasıyla birlikte pazarlamada teknolojik araçlar kullanılmaya başlandı ve markalar, kurum ve şirketler de stratejilerini bu yönde geliştirmeye başladılar. Bu blog yazımızda Dijital Pazarlama Nedir? Nereden Başlamalıyım? Çalışacağım Ajansı Nasıl Seçmeliyim? gibi sorularınıza cevaplamayı umuyoruz.
Dijital Pazarlama Neleri Kapsar? Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Dijital pazarlama kanalları akıllı telefonlarla birlikte giderek daha geniş bir alana yayılıyor. Dijital pazarlama yöntemlerini genel çerçevede şu şekilde listeleyebiliriz.
- SEO, SEM
- İçerik Pazarlaması ve Otomasyonu
- Influencer Pazarlama
- Veri Tabanlı Pazarlama
- E-Ticaret Pazarlaması
- Sosyal Medya Pazarlaması ve Optimizasyonu
- E-Mail Pazarlaması
- Görüntülü Reklam Pazarlaması
- E-Kitaplar, Mobil Uygulama ve Oyunlar
- İnternet dışı, akıllı telefonlara yönelik pazarlamalar (SMS, MMS, Çağrılar)
- Online Davranışsal Reklamcılık
- Yeniden Pazarlama (Re-Marketing)
- Satış Ortaklıkları
- Mobil Pazarlama
Neden Dijital Pazarlama?
Teknolojinin hayatımızın her alanında yer bulmasıyla, dijitalleşen dünyada buna uygun pazarlama anlayışını benimsemek ve uygulamak büyük önem kazandı. Dijital kanallar kullanılarak yapılan reklam kampanyalarının daha hızlı sonuçlar vermesi, uygun bütçeyle hazırlanabilmesi, viralleşerek ağızdan ağıza yayılması (WOMM -Word of Mouth Marketing), kitleleri derinden etkilemesi, pazarlama uzmanları açısından anında ve ölçülebilir sonuçlar sunması ile günümüzde en ufak işletmelerin bile tercih ettiği bir pazarlama yöntemi oldu.
Dijital Reklamcılık Nedir?
Bilgi teknolojilerinin son derece ilerlediği bir süreçte yer alıyoruz ve bununla birlikte kurumsal anlamda reklamcılığa yönelik atılan adımlar da interaktif ortama taşındı. Potansiyel müşteri kitlesine ulaşmak gibi bir amaç içerisine girdiğinizde öncelikleriniz dijital ortamda insanlara etkin seçenekler sunmak olmalı. Televizyon ve radyo reklamlarının yapıldığı geleneksel süreç artık geride kaldı ve günümüzde online ortamda yapılan reklamlar sayesinde insanların bu anlamda çok daha ciddi bir şekilde ilgisinin çekildiği kanıtlandı.
Günümüz internet teknolojilerinin geldiği son nokta da dikkate alınarak insanların en çok bulundukları dijital platformlar üzerinde markanızın ya da ürünlerinizin reklam edilmesi işlemine verilmektedir. Bildiğiniz gibi sosyal medya siteleri artık reklamcılık açısından son derece önem arz eden bir imkan olarak da ön plana çıktı diyebiliriz. Dijital reklam mecraları içerisinde bir inceleme yaptığımız zaman sosyal medya siteleri, kaliteli web siteleri, haber siteleri, Google arama motoru başta olmak üzere insanların yoğunlukla kullanmakta olduğu dijital mecralarda reklam yayınlanması işlemine verilen isimdir.
Bilgisayar sistemlerinin gelişimine yönelik olarak sürekli büyüyen bir sektör haline gelmiş ve ajanslar tarafından yürütülen bir işlem olmuştur. Facebook, Instagram, Youtube ve Google gibi mecraların marka değerini yükselttiği ve insanların markaları çok daha hızlı bir şekilde tanımaya başladığı rakamlar ile kanıtlanmış olan önemli bir gerçek. Peki sizler internet ortamında gördüğünüz reklamlara ne kadar tıklıyor, markaları ne kadar araştırıyorsunuz?
Dijital Reklamcılık Ne İşe Yarar?
Dijital reklamlar, özellikle ve özellikle online ortamda yapılan reklam modelidir. Sosyal medya siteleri, haber siteleri, arama motorları ya da Youtube gibi mecralarda yapılan reklamcılık modelidir. Peki size olan faydalarını birkaç madde ile daha yakından inceleyecek olursak;
- Markanız ya da ürününüz çok daha kısa zaman içerisinde çok daha geniş kitlelere ulaşır.
- Reklam bütçelerinizi geleneksel reklam türlerine göre daha verimli kullanırsınız.
- Sürece tamamen hakimsinizdir ve özellikle kendi hitap etmek istediğiniz kitleye erişebilirsiniz.
- Zamandan ve maddiyattan çok daha ciddi bir şekilde tasarruf edersiniz.
- Dijital reklam ajanslarından yardım alarak sürece profesyonel bir giriş yapabilirsiniz.
- Yüksek verimlilik dijital reklamlarda esastır. Dilerseniz reklamlardan verim almazsanız anında noktalayabilir ve buna göre ücret ödersiniz.
Yukarıda belirtilen adımların sağlıklı dönüşler sağlayabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Reklam Oluşturulurken Hangi Noktalar Dikkate Alınmalıdır?
Dijital iletişim stratejisiyle bağlantılı, sektörle alakalı ve gerçekçi bütçeler oluşturulmalıdır. İhtiyacın doğru belirlenmesi, dijital reklamlardan çok uygun fiyata yüksek düzeyde dönüş alınabilme olasılığını arttıracaktır. Bireysel olarak yönetilen hesaplarda; yeterli zaman ayıramamaktan, dikkatsizlikten, standart ayarları kullanmaktan ya da Ads’in tüm özelliklerine hakim olmamaktan ötürü yapılan hatalara çok sıklıkla rastlanır.
Bu sebeplerden ötürü Google Ads üzerinden oluşturulan bireysel hesapların doğru analiz edilmesi ve hatalı stratejilerin düzeltilmesi için belli aralıklarla analizlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. AdresGezgini’nin uzman ekibi tarafından yapılacak Bireysel Hesap Analizi için bize ulaşabilir, öncesinde Bireysel Hesap Analizinde Önemli Detaylar başlıklı videomuzu izleyebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.
KAYNAKLAR [1]