Gün geçtikçe tv kanalları, mobil, tablet ve bilgisayar gibi cihazlar, web siteleri, sosyal medya gibi platformlar ile dijital kanallarının sayısı artmaktadır. Bu da markaların Multi-Channel Marketing ile pazarlama stratejilerini çok kanal üzerinden yürütmeye başlamasına neden olmaktadır. Tüketici sabah işe giderken mobilden gördüğü reklamı tıklayıp inceleyebilir. Daha sonra akşam eve geldiğinde bilgisayar ile doğrudan web sitesine ulaşarak satış gibi markalar için önemli bir dönüşüm gerçekleştirebilir. Buna benzer senaryolar ile tüketici ile birçok kanaldan etkileşime girilebilir.
Tüketiciye her kanal üzerinden etkin bir şekilde ulaşmak hem marka bilinirliğini artırmakta hem de satış oranını artırmaktadır. Çünkü e-postalarını kontrol eden veya blog okuyan tüketiciye çok kanallı pazarlama stratejisi ile ulaşılabilmektedir. Ancak her pazarlama kanalının görevi de önemi de farklılık gösterebilir. Bazen kullanıcının ilk etkileşime girdiği kanal önemliyken bazen de sadece son satışı sağlayan kanal önemli olabilir. Aynı basketbol maçındaki gibi. Atılan baskette sayıyı yapana en son pas verenin mi yoksa hücumu başlatanın mı rolü vardır? Durum böyle olunca her markanın değer algısı farklı olmaktadır. Google Ads her geçen gün ihtiyaçlar doğrultusunda kendini geliştirmektedir. Google Ads son güncellemesine göre 5 farklı ilişkilendirme modeli hazırlanmıştır. Analytics’ten farklı olarak sadece Google Ads kampanyalarından gelen dönüşümlere kredi atanır. Google Ads ilişkilendirme modelleri aşağıda açıklanmıştır:
- Son Tıklama: Tüketicinin yaptığı son tıklamayı dönüşüm olarak saymaktadır. %100 kredi son tıklamaya atanmaktadır. Ayrıca dönüşüm sağlayan son anahtar kelimeleri inceleyebiliriz. Örneğin tüketici “kırmızı ayakkabı” kelimesini arayarak siteye gelir. Ama daha sonra “kırmızı sandalet” üzerinden arama yaparak satın alır. Bu tıklama modelini seçtiğimizde “kırmızı sandalet” bize dönüşüm sağlayan kelime olarak sayılmaktadır.
- İlk Tıklama: Tüketicinin yaptığı ilk tıklamayı dönüşüm olarak saymaktadır. %100 kredi ilk tıklamaya atanmaktadır. Son Tıklama ilişkilendirme modelinin tam tersi durumdur. Eğer marka iyi bilinmiyorsa, müşteriyi markayla ilk defa tanıştıran anahtar kelimeleri tespit etmek için kullanılabilir.
- Doğrusal: Tüketicinin temasa geçtiği her nokta eşit oranda değerlendirilir. Örneğin kullanıcını satın almaya kadar 4 kanaldan geçiyor ise her kanal %25 olarak değerlendirilir.
- Zamana Bağlı Azalma: Zaman temel alınarak kredi hesaplanır. Dönüşümden önceki 7 gün öncelikli olurken; bir önceki 7 gün yarısı değerinde kredilendirilir. Bu şekilde ağırlık hesaplaması yapılarak değer atanır.
- Konuma Dayalı: İlk tıklama ve son tıklamaya %40’ar kredi atanır. Arada başka kanallar varsa + eşit dağıtılır. Böylece ilk ve sona ağırlık verilir ve arada kalan kanallarda daha az da olsa önem verilerek ilişkilendirilir.
Sonuç olarak, siz de firmanızın hedefleri doğrultusunda size en uygun ilişkilendirme modelini seçebilirsiniz.