Aslında bu sorunun tek ve kalıcı bir cevabı bulunmamaktadır. Üstelik genel geçer bir cevap aramak, sürekli gelişen web teknolojileri alanında pek de mümkün değildir. Dolayısıyla toplumun ihtiyaçlarına göre şekil alan teknolojinin getirilerine uyum sağlamak herhalde en doğru hareket olacaktır. Kısaca GÜNCEL olmak.
Güncel Olmak Nedir?
Örneğin inşaat sektöründe hizmet veriyorsunuz ve 3 ay arayla sitenize projelerinizi ekliyorsunuz. Gayet güzel. İşler tıkırında. Ama bu sahada yalnız değilsiniz. Elbette rekabet kaçınılmaz olacaktır. Yalnızca sahada değil, tribünlerde de boy göstermeniz gerekecektir. Nitekim rakibinizin tribünleri kalabalık, tezahüratları coşkulu, meşaleleri göz alıcı olacak. Sahadaki oyuncuların hızına yetişmek ne mümkün. Formaları ve kramponları gıcır gıcır, dizlikleri çelik gibi. Taktikleri ise çözebilmek mümkün değil. Belli ki rakibiniz GÜNCEL kalmayı vizyon edinmiş. Bir adım atmalı, bir adam daha ve sonra koşmanın tam da zamanı. Henüz hazır değilseniz ısınma turları ile başlayalım.
Yalnızca yeni içerikler girmek veya aynı içeriklerin üzerine tasarım iyileştirmek kendi başına güncel kalmanıza yetmeyebilir. Etkisi olacak, fakat kısa sürecek. Bir taraftan içeriklerinizi güncellerken, diğer taraftan içeriklerinize erişmeye çalışan ziyaretçilerinizi de düşünmelisiniz. Bilgi kullanıcıya kolayca ulaştırılmalı ve olabildiğince sade bir şekilde sunulmalıdır. Görseller ile desteklenmeli ve görsel-metin uyumuna özen gösterilmelidir. En önemlisi aranan içerik ile sunulan bilgi ALAKALI olmalıdır. İçeriklerde, diğer gönderilere ve benzer içeriklere de makul sayıda, abartıya kaçmadan referans verilmeli. Böylelikle kullanıcı birden fazla sayfanızı ziyaret ederek reytinginizi arttıracaktır.
Mobil Uyumluluk Önemli Neredeyse mobil uyumlu olmayan site kalmadı. Eğer siteniz mobil uyumlu değilse 5-0 yenik başlamışsınız demektir.
Artık kullanıcılar bilgiye anında ulaşmak için mobil cihazlarını tercih ediyorlar. İşte, okulda, otobüste, seyahatte hayatımızın her alanında ve her ihtiyacımızda akıllı cihazların vazgeçilmez olduğu bir çağda yaşıyoruz ve bu platformda faydalanıyoruz. Dolayısıyla web sitenizin responsive (duyarlı - mobil uyumlu) olması kaçınılmaz bir gelişimdir. Son teknoloji akıllı telefonunuz var, internetiniz 5G’ye dayanmış durumda fakat ziyaret ettiğiniz site açılmak bilmiyor, 1 saniye bile beklemeden geri çıkıyorsunuz ve bir sonraki linke tıklıyorsunuz.
Sitenizin bu duruma düşmemesi için Arama Motoru Optimizasyonu yani SEO performans puanlarınızı sık sık takip etmeli ve gerekli iyileştirmeleri yapmalısınız. Çünkü Google ve Yandex gibi arama motorları sitenizi tıpkı kullanıcılar gibi ziyaret ederek derecelendirir ve organik sıralamanızı belirler [’PageSpeed’]. Bunu yaparken de stratejilerini her yıl günceller. Yani sizin de güncel kalmanız gerekir. Bugün puanınız 100/90 iken 1 hafta sonra 40’ın altında görebilirsiniz.
Çok Sayfa mı, Tek Sayfa mı ?
Eğer hizmet alanınız geniş ve içerikleriniz de hatrı sayılır derecede bolsa web sitenizin çok sayfalı olması avantaj olacaktır.
Çok Sayfa (Kurumsal) web sitesinde sayfalarınız: Hakkımızda, Hizmetlerimiz, Blog, İletişim vb. sayfalardan oluşup Hizmetlerinizin her biri için de alt sayfaların bulunmasıdır. Örneğin Hizmetler için: Halı Yıkama - Koltuk Yıkama - Perde Yıkama vb. gibi. Hizmet alanınız daha da genişse kategorilendirmek en doğru çözüm olacaktır. Ev Temizliği - Ofis Temizliği - Araç Temizliği, ana kategorileriniz olabilir. Böylelikle her sayfanız için linkler oluşturulur ve arama motorlarının indekslerinde çokça yer alırsınız. Unutmayın her sayfanın SEO’su o sayfayı etkiler. Örnek: [’Kurumsal Site’]
Basit bir tanıtım sayfası, bir inşaat projesi, mobil uygulama veya yazılım tanıtımı, bir hizmetinizin ön plana çıkması için oluşturabileceğiniz bir diğer yapı ise tek sayfa (kartvizit - Landing - One Page) sitelerdir. Tek linkten oluşur ve arama motorlarında tek link ile indekslenir. Bu sayfanın amacı ziyaretçilerden hızlı dönüşler almaktır. Bunu başvuru formları, telefon numaraları, sosyal medya ikonları, whatsapp butonu vb. gibi hızlı iletişim araçları ile yapabilirsiniz. Örnek: [’Standart Site’]
Her iki türde de sitenizin arayüz yapısı son derece önemlidir. Sunduğunuz hizmet alanına göre değişkenlik gösterir. Amacınız başvuru formu almak ise sitenizin slider alanına form özelliği ve çeşitli alanlarda bu formu harekete geçirecek butonlar koyabilirsiniz. Telefon ile iletişime geçilmesi sizin için önemli ise iletişim numaralarınızı sayfa açılır açılmaz görünecek ve ilgi çekecek şekilde yerleştirmelisiniz. Hem telefon numaralarında hem de e-posta adreslerinde “Tıkla-Ara” özelliği mutlaka olmalıdır. Detaylı bilgi almak için ReklamVermek sitemizin Eğitimler ve Kitaplık sayfalarını inceleyebilir bizlerle iletişime geçerek alanında uzman ekip arkadaşlarımızdan bilgi alabilirsiniz.