Anahtar kelime eşleme türlerini kavramak
Google Adwords kampanyalarınızda kullanabileceğiniz 3 temel anahtar kelime eşleme türü bulunmaktadır; Geniş eşleme, sıralı eşleme ve tam eşleme.
Tam eşleme ile başlayacak olursak; tam olarak anahtar kelimenizi veya tam olarak anahtar kelime öbeğinizin yakın varyasyonları arandığında, reklamınızın gösterilmesini sağlayan bir anahtar kelime eşleme seçeneğidir.
Örneğin; [mavi ceket] kelimesi tam eşlendiğinde reklamınız yalnızca arama teriminizin aynı sırada, başında ve sonunda başka bir kelime içermeyen sorgularında görüntülenir. Reklamınız, çoğul arama sorgularında (mavi ceketler), daha uzun arama sorgularına (ucuz mavi ceket), yanlış yazımlarda (mavi cekte) ya da arama teriminizi içinde bulun duran diğer aramalarda (ceket mavi, erkek mavi ceket) gösterilmez. Tam eşleme, eşleme seçenekleri arasında en güvenli ve aynı zamanda da en kısıtlayıcı olanıdır.
Sıralı eşleme seçeneğinde, anahtar kelimelerinizi aynı sırada içeren tüm sorgularda reklamınız görüntülenir. Örneğin; “mavi ceket” anahtar kelimesi, ucuz mavi ceket, erkek mavi ceket, mavi ceket satın al, izmir mavi ceket gibi arama sorguları tarafından tetiklenir ve reklamınız gösterilir. Ancak, tam eşlemede olduğu gibi çoğul sorgular, yanlış yazımlar ve farklı arama yapılarında reklamınız gösterilmez.
Geniş eşleme seçeneği, anahtar kelimenizi içeren herhangi bir arama sorgusunda reklamınızın görüntülenmesini sağlar; Mavi ceket, ceket mavi, erkek mavi ceket, mavi ceket satın al. Geniş eşleme aynı zamanda, çoğul ve yanlış yazımlarda da reklamınızı gösterir. Geniş eşleme yaparken dikkate alınması gereken şey ise; geniş eşlenen anahtar kelimeler websitenize yüksek miktarda trafik çeker. Ancak arama sorgularının tümü reklamınızla alakalı olmayabileceğinden geniş eşleme reklam maliyetlerinizi arttırabilir.
Dönüşümleri İzleme
Tıklama oranı hem kalite puanı hem de trafik hacmi açısından önemli bir istatistiktir, ancak reklamveren için asıl değerli olan şey dönüşümlerdir. Dönüşüm, kampanya hedeflerinize göre, satış, sorgu, kayıt ya da bir yükleme olabilir.
Adwords hesabınızda bulunan izleme kodu çok az bir HTML bilgisi ile kolayca uygulanabilir. Bu kod “hedef sayfa”ya yerleştirilir, yani dönüşümünüzün gerçekleştiği sayfadan sonraki sayfa. Bu sayfa genellikle “teşekkürler sayfası” olarak adlandırılır. Bu sayfada, “mesajınız için teşekkürler”, “kayıt olduğunuz için teşekkürler” ve benzeri ifadeler yer alabilir. Ancak her koşulda bu sayfa yalnızca dönüşüm işlemini gerçekleştirdikten sonra ulaşılabilir olmalıdır, aksi takdirde istatistikleriniz tamamen yanlış olacaktır.
Dönüşüm izleme olmadan, hangi anahtar kelimelerin dönüşüm sağladığını bilmeden sadece bütçenizi boşa harcamış olursunuz.
Teklifleri Yönetmek
Maksimum TBM (Tıklama Başına Maliyet) teklifi, arama motorlarında yapılan sorgularda reklamınızın görüntüleneceği sıralamayı belirleyen en önemli faktörlerden biridir. İdeal olan, reklamınızın ilk sayfada yer alan reklamların ilk yarısında görünmesidir.
Ne kadar teklif vereceğinizi yönetmek, hesabınızdaki reklam sıralaması, dönüşüm sayısı, dönüşüm başına maliyet gibi performans verilerinin analizini kapsar. Ayrıca, reklamların konumuna göre elde edilen dönüşümleri de dikkate almak gereklidir. Genel olarak ( her zaman doğru olmayabilir), üst konumlarda yer alan reklamlar, düşük konumdaki reklamlara göre daha fazla dönüşüm sağlamaktadır.
Özellikle geniş eşleme yaptığınız anahtar kelimelere verdiğiniz teklifler konusunda dikkatli olmalısınız. Ne kadar yüksek teklif verirseniz Google, reklamınızı daha çok göstermeye çalışacaktır. Eğer bu konuya dikkat etmezseniz, ödeme yapmak istemediğiniz garip arama sonuçlarında da reklamınız gereksiz yere gösterilmiş olur.