İnsanların %15’i işini çok seviyor. Geri kalan %85’i ise ya nefret ediyor ya da aldırış etmiyor. Nefret etmek ya da aldırış etmemek çok nadir bir etkileşime dönüşüyor. Yine de LinkedIn reklamları, kariyerlerine göre kullanıcılara gösterilirken, bu insanların işlerini sevip sevmediklerinden, reklamları yeteri kadar önemseyip önemsemeyeceklerinden emin olamazsınız.
Aslında, LinkedIn reklamlarınızı gösterdiğiniz kullanıcılar belki de işlerinden o kadar nefret ediyor ki, bu reklam onları daha da üzüyor. Bir çok insanın işlerinin dışında profesyonel ilgi alanları bulunuyor. Bu da reklamverenler için insanların gerçekten görmek isteyebileceği tonlarca LinkedIn reklamları demek.
Peki LinkedIn Reklamları İlgi Alanı Hedeflemesi Nedir?
Bu yeni özellik, network genişletmek amacıyla LinkedIn’i kullanan potansiyel müşterilerine ulaşmak isteyen reklamverenlerin daha ilgili kitleye ulaşmasına olanak sağlıyor. Mantık olarak Facebook’un ilgi alanı hedeflemesi ile aynı çalışıyor. Yine de tüketicilere tam o anda aradıkları çözümlere göre reklam veremezsiniz, sunduğunuz şeye ilgi gösteren kişilere reklam verebilirsiniz. Sistem nasıl işliyor anlatalım.
LinkedIn, aynı Facebook’un yaptığı gibi kullanıcı davranışlarını izler. Herhangi bir içerikle etkileşime geçtiğinizde, bu beğeni, yorum, paylaşım ya da post girme olabilir, LinkedIn bunu konu başlığı olarak not alır. Eğer sıklıkla sosyal medya pazarlama ile ilgili postları beğeniyor ve paylaşıyorsanız, LinkedIn bunun sizin ilgi alanınız olduğuna karar verir. Bu doğrultuda size AdresGezgini’nın sosyal medya yönetim konulu reklamları göstermesi olası.
Alternatif olarak AdresGezgini, sosyal medya pazarlamayı işi olarak belirten kişilere de bu reklamları gösterebilir. Kötü bir taktik olmamasına rağmen, bu insanlardan bazıları diğer profesyonel ilgi alanı kitlesinden daha uzaktır. Bu insanlardan bazıları bulut bilişimle ilgili içerikleri görmeyi tercih edecektir.
Facebook ile LinkedIn’in İlgi alanı Hedeflemeleri Karşılaştırması
Facebook’un sunduğu ilgili alanı hedeflemeleri:
- İş & Sektör: reklam, tasarım, perakende vb.
- Eğlence: oyunlar, filmler, TV vb.
- Aile ve İlişkiler: randevu, annelik, düğünler vb.
- Fitness & Sağlık: meditasyon, koşma, ağırlık çalışması vb.
- Yiyecek & İçecek: yemek yapma, alkol, restaurantlar vb.
- Hobiler & Aktiviteler: güncel etkinlikler, seyahat, politika vb.
- Alışveriş & Moda: güzellik, kıyafet, oyuncaklar vb.
- Spor & Açık hava: açık hava etkinlikleri, sporlar vb.
- Teknoloji: bilgisayarlar, tüketici elektroniği
LinkedIn’in yeni sunduğu ilgili alanı hedeflemeleri ise şöyle:
- Sanat & Eğlence: filmler, resim, edebiyat vb.
- İş & Yönetim: şirket alımı, insan kaynakları, iş hukuku vb.
- Kariyer & İstihdam: emeklilik, iş başvuruları, işe alma vb.
- Finans & Ekonomi: bankacılık, kurumsal finansman, finansal pazarlar vb.
- Pazarlama & Reklam: pazarlama araştırması, kobi pazarlama, marka yönetimi vb.
- Bilim & Çevre: dünya bilimi, iklim değişikliği, bilgisayar bilimi vb.
- Toplum & Kültür: din, mevzuat, hayır kurumu vb.
- Teknoloji: iletişim, robot teknolojisi, IT altyapısı vb.
- Sağlık: tıbbi araştırma, kamu sağlığı, sağlık uzmanları vb.
Her platform 9 kategori sunsa da, LinkedIn daha niş odaklı. Bu şartlarda dünya bilimine ilgi gösteren kullanıcıya reklam gösterebilirsiniz. Profesyonel ilgili alanına gelince, bundan daha sınırlandırılmışını göremeyiz.
LinkedIn’deki içerikleri beğenen ve paylaşan kullanıcılarla Facebook’taki içerikleri beğenen ve paylaşan kullanıcılar çok farklı. Eğer bir kişinin LinkedIn’deki ilgi alanlarıyla Facebook’taki ilgi alanlarını karşılaştıracak olursanız muhtemelen iki ayrı kişi olduğunu düşünürsünüz.
Potansiyel müşterileriniz ürün veya hizmetinize sadece LinkedIn üzerinden ilgi gösterecekken, bazı potansiyel müşterileriniz sadece Facebook üzerinden ilgi gösterebilir. Her iki platformun hedef kitlelerini doğru belirlemekte fayda var. Bu noktada LinkedIn reklamları, Google Ads Reklamları ve Facebook reklamları ile ilgili profesyonel destek almak isterseniz AdresGezgini’nin alanında uzman ekibine ulaşabilirsiniz.